Свет

3 декември, 2012

Украина победи на детскиот Евросонг 2012

Анастасија Петрик (Anastasiya Petryk) од Украина освои 138 поени со нејзината песна „Небо“, а минатогодишниот победник Грузија се пласира на второто место со претставниците The Funkids, а на трето место се најдоа претставниците од Ерменија – Compass Band, кои освоија 98 поени.

Во шоуто гостуваа и Ралф Макенбак, победникот од 2009 година, како и Рејчел, која минатата година го освои второто место за овогодинешниот домаќин Холандија.

Победничката на детскиот Евросонг 2012, Анастасија е 10-годишно девојче и е бескрајно благодарна за оваа победа. Интересно е тоа што нејзината постара сестра Викторија го постигна рекордот за најдобра позиција на Украјна на овој избор, кога во 2008 година заврши на второто место, а сега младата Анастасија постигна нов рекорд со победничката композиција „Небо“.

Победникот беше избран во комбинација од телефонското гласање, жири комисиите од цела Европа и специјално детско жири. Целосната листа според гласовите е следната:

 1. Украина – 138 поени
 2. Грузија – 103 поени
 3. Ерменија – 98 поени
 4. Русија – 88 поени
 5. Белгија – 72 поени
 6. Шведска – 70 поени
 7. Холандија – 69 поени
 8. Израел – 68 поени
 9. Белорусија – 56 поени
 10. Молдавија – 52 поени
 11. Азербејџан – 49 поени
 12. Албанија – 35 поени

Во продолжение погледнете ја Анастасија со победничката композиција „Небо“.

 Врати се горе ↑