Настани

24 јули, 2017

Пробиштип очекува над 10.000 гости на „Самр фестивал“

Над 10.000 посетители се очекуваат на годинешниот летен фестивал во Пробиштип (Probistip Summer Festival), кој општината го организира веќе четврта година со ред. Советникот за јавни дејности во општината, Раде Илиевски, на денешната прес-конференција рече дека за разлика од претходните фестивали, годинава имаат три фестивалски денови.

Фестивалот почнува в петок и таа вечер е резервирана за македонската музика од осумдесеттите години. „Гостин на вечерта ќе ни биде легендата Драган Б. Костиќ и Драган Мијалковски. Втората вечер ја започнуваме со Анета и ’Молика’, потоа Викторија Лоба и на крајот завршуваме со Ареа“, посочи Илиевски.

Тој истакна дека забава на фестивалот ќе има и во недела, а ќе настапат познати македонски музички групи и пејачи. „Третата вечер ја започнуваме со Антонија Ангеловска, ќе продолжиме со Андријана Јаневска, Тамара Тодевска и завршуваме со ’Нокаут“, рече Илиевски.

Тој додаде дека фестивалот во Пробиштип е уникатен, бидејќи на него настапуваат само македонски групи и пеjачи со цел да се промовира македонската музичка сцена. Фестивалот ќе се одржи на платото на градскиот пазар, каде што десетина угостители од Пробиштип ќе постават штандови.

Општина Пробиштип за реализација на фестивалот одвои еден милион денари од буџетот.Врати се горе ↑