Свет

26 јануари, 2016

Македонија во втората полуфинална вечер на „Евросонг 2016“

По вчерашното влечење жрепка во Стокхолм, познат е распоредот на земјите учеснички во двете полуфинални вечери на годинешното, 61. по ред издание на „Евровизија“. Вкупно 43 земји го потврдија своето учество на фестивалот, а по пауза од неколку години се враќаат и дел од балканските земји, како што се Бугарија, Хрватска и Босна и Херцеговина. Со оглед на тоа што бројот на земји е непарен, во првата полуфинална вечер ќе настапат 18, а во втората 19. Македонија, односно нашата претставничка Калиопи ќе настапи во првата половина од втората полуфинална вечер. Целосниот распоред погледнете го во продолжение, а конечниот редослед на настапи ќе биде откриен непосредно пред самата манифестација.

Прва полуфинална вечер

Прва половина
 • Ерменија
 • Финска
 • Грција
 • Хрватска
 • Молдавија
 • Холандија
 • Русија
 • Сан Марино
 • Унгарија
Втора половина
 • Азербејџан
 • Босна и Херцеговина
 • Кипар
 • Естонија
 • Исланд
 • Малта
 • Црна Гора
 • Република Чешка
 • Австрија

Втора полуфинална вечер

Прва половина
 • Австралија
 • Ирска
 • Израел
 • Летонија
 • Литванија
 • МАКЕДОНИЈА
 • Полска
 • Швајцарија
 • Србија
 • Белорусија
Втора половина
 • Албанија
 • Белгија
 • Бугарија
 • Данска
 • Грузија
 • Норвешка
 • Романија
 • Словенија
 • Украина

Земјите од „големата петка“ и домаќинот Шведска ќе се претстават во големото финале, а по три од нив ќе гласаат во секоја од полуфиналните вечери, така што Германија, Италија и Обединетото Кралство ќе гласаат во првата вечер, а Франција, Шпанија и Шведска ќе гласаат во втората полуфинална вечер.

 

Покрај албанската, изминатиов период беа претставени уште неколку евровизиски песни, меѓу кои од Малта, Белорусија, Белгија и Ирска. Малта годинава ќе ја прати 34-годишната Ира Лоско со песната „Chameleon“, Александар Иванов, односно Ајван ќе ја претставува Белорусија со темата „Help You Fly“, 37-годишниот Ники Брн ќе ги брани боите на Ирска со „Sunlight“, a 19-годишната Лаура Тезоро ќе настапи во името на Белгија со темата „What’s The Pressure“. Како звучат овие песни слушнете во продолжение.Врати се горе ↑