Македонија

9 април, 2019

Фестивал во Швајцарија ќе го носи името на Есма

Симеон Атанасов, едно од децата кои ги одгледа легендарната Есма Реџепова, и кој до крајот на нејзиниот живот и беше менаџер, заедно со „Есмас бенд“ настапи на фестивал во Цирих, Швајцарија. Вели дека по кој знае кој пат, повторно се докажало дека кралицата на Ромската песна, Есма, е многу повеќе ценета и почитувана надвор од нашата земја. Во нејзина чест, фестивалот на Ромски песни на кој што настапиле, во иднина ќе биде наречен „Есма-фест“.

„На 13. ’Џипси Фестивал’ кој се одржа во Цирих, настапи и ’Есмас бенд’. Традицијата продолжува. На манифестацијата каде Есма беше честа гостинка, сега продолжуваме со учество ние, нејзините музички наследници. Нашиот пријател Кристијан Фоцх не покани да настапиме со неколку песни и така да ги потсетиме сите обожаватели на музиката на нашата Мајка Есма. Публиката беше воодушевена, нè пречекаа и испратија со овации. Очигледно е дека песните на Есма оставија трагa што не може да се избрише, таа живее во срцата на нејзините почитувачи низ целиот свет“, раскажа Симеон за „Фокус“.

Тој додаде и дека се подготвува турнеја низ Европа, во чии рамки ќе настапат групи од Шпанија, Индија, Бугарија, Швајцарија… Вокалистка на „Есмас бенд“ е младата Елеонора Мустафова, единственото девојче што го одгледа Есма.

The greatest moments from Gipsy festival 2019.Thanks to our friend Christian Fotsch for a great organisation.Foto by. Annas

Gepostet von Esma's Band Next Generation am Samstag, 6. April 2019Врати се горе ↑