Промоции

10 декември, 2013

„Фајтинг виндмилс“ со концертна промоција на „Рапсодии во празно“

Скопскиот бенд „Фајтинг виндмилс“ (Fighting Windmills) на 12 декември 2013 (четврток), со концертна промоција ќе го лансира  нивниот трет албум Рапсодии во празно“. Концертниот настап ќе се одржи во бифето на арт-киното „Фросина“ (МКЦ), а ќе биде отворен со изведба на холандското експериментално дуо „Вонк“ (VONK). Концертот ќе биде проследен со видео-инсталација на Никстер+Хе Меја. Почетокот е закажан за 21 часот, а за време на настапот, по промотивна цена ќе може да се набави албумот во цеде-формат.

„Рапсодии во празно“ е првото издание на издавачката етикета на бендот, „Рокче ова-Оона, која ексклузивно ќе ги издава сите нивни понатамошни изданија. Албумот е сниман во текот на август, заедно со Ненад Трифуновски и Дени Крстев, додека миксот и мастерингот го изработи Ненад Трифуновски во текот на ноември. Дизајнот на обвивката е на Филип Букршлиев.

„Рапсодии во празно“ претставува една нова, комплетно инструментална и значително помрачна варијанта на звукот на бендот. Се состои од 8 рапсодии и 3 „сиви зони” кои заедно формираат една 50 минутна композиција. „Рапсодии во празно“ како целина е реквием за каубојците кои јаваат во зајдисонцето, за хеликоптерот на Чаушеску, за дневникот на Винстон Смит и препоните на неговата Џулија. „Рапсодии во празно“ е крик во сивило и мракобесие  во празнина и вакум, или со други зборови – „Рапсодии во празно“ е индиго-копија на реалноста на 5 млади луѓе од Скопје.

„Фајтинг виндмилс“ се: Филип Букршлиев, Антоние Весковски, Нинослав Спировски, Никола Гугоски, Дени Омерагиќ.Врати се горе ↑