Балкан

17 мај, 2018

Енш нè заплиснува со „Таласи“ и го оживува микстејп-творештвото

Енш само понекогаш доаѓа од Канада во регионот, но бидејќи најмногу го инспирира музиката од современите поп/рок/инди-творци од нашите простори, секое негово доаѓање е плодотворно! Имено, со видеото за заразната песна „Таласи“, Енш го најавува микстејпот што ќе го објави наскоро.

„’Таласи’ е првиот сингл од микстејп-албумот што го нареков ’Оквир’, а кој ќе биде мој омаж на овдешната сцена, на луѓето што ги обожувам и оној Белград што го познавам“, искрен е Миленко Вујошевиќ, попознат како Енш. Во првиот сингл, песната „Таласи“, освен семпловите од „Teenage Witch на Џон Маус, Енш бил инспириран и од бендот „Догз ин Кавала“ (Dogs in Kavala) и нивната песна „Хвалa што постојиш“, чии семплови исто така ги искористил.

„Од групата ’Догз ин Кавала’ се воодушевив при првото слушање! Ми се допадна тоа што свирката им е толку едноставна и сведена, а сепак апсолутно впечатлива и незаборавна. Кога почнав да работам на микстејпот, знаев дека морам некако да ја искористам токму таа песна“, објаснува Енш.

И „Догз ин Кавала“ се воодшевени од фактот што го инспирирале Енш и неговите „Таласи“. „Песната е одлична и многу нè радува дека музиката што ја компонираме инспирира некого, а уште повеќе кога под нејзино влијание се создаде и нешто ново, како што направи Енш!“, велат од бендот.

Фотографија на Ensh.

Видеото за „Таласи“ е едноставно. Сведено. Лоу-фај естетиката е во служба на музиката, која доаѓа во преден план. „Видеото настана сосема случајно кога јас и брат ми Александар гледавме некои стари снимки од пред петнаесетина години, кога бевме деца. Решивме да ги искористиме бидејќи совршено се вклопуваа во естетиката на музиката“, додава Енш.Врати се горе ↑